Hogyan illik felöltözni egy ballagásra?

ballagás öltözködés tippek

A ballagás közeledtével mindenki aggódva keresi a megfelelő ruhákat. A döntés nem egyszerű; pontosan ezért írtuk ezt az útmutatót, hogy bemutassuk a lehetőségeket. Ne aggódj, az ilyen „nagy” eseményekre is nagyon fel lehet öltözni! Nézzük is meg, hogy milyen ruhát illik viselni, és mi az, amit nagy ívben kerülj el.

Ballagási ruha: mi számít megfelelő és dekoratív viseletnek?

A ballagási ünnepség talán a legfontosabb esemény egy diák életében. A rítus lényege, hogy szimbolikusan is lezárja a diák életének egy fontos szakaszát, és átvezesse őt egy másikba. Ennek a hagyománynak már több mint 150 éves múltja van, ezért fontos, hogy a megfelelő öltözetben jelenj meg, hogy megtiszteld saját magadat és társaidat is.

Sok intézményben meghatározzák, milyen a ballagó ruha, vagy az osztály közösen dönti el, mit fog viselni. Sőt, ritkán, de az is előfordulhat, hogy egy-egy iskola meghatározza a vendégek viseletét is, ezért érdemes tüzetesen átolvasni a meghívót. De mi van akkor, ha nem adnak instrukciókat?

A ballagó diák szóbeli és írásbeli gratulációban is részesül, amit méltó öltözékben illik fogadni. Szerencsére az öltözék kiválasztásánál nem sok szezonális változás van, hiszen az ünnepséget május-június végén szokás tartani. nagy valószínűséggel meleg lesz, de a megfelelő megjelenés kárára ez nem mehet!

Az ünnepségen való megjelenés az általános férfi és női elegancia szabályait követi. Minden a megfelelő higiéniával kezdődik, hiszen ápolatlanul sehol sem jelenhetünk meg, főleg nem egy ilyen fontos eseményen. A tisztaság mellett az ápolt haj és arcszőrzet is alap. De az ápoltság nem csak a testünkre vonatkozik, hanem a ruháinkra is, főleg az öltöny/kosztüm ápoltságára! Fontos, hogy ez is frissen mosott/tisztított legyen, kivasalva, a ballagás kezdetéig megfelelően tárolva.

De mi legyen a ruha? Alapszabály, hogy az elegáns öltözet nem hivalkodó, de mégis vonzza a tekintetet. Ezt a megfelelő anyaghasználattal és színválasztással lehet elérni. A mintás ruhadarabokkal érdemes óvatosan bánni: az outfitnek csak egyetlen elemén lehet minta, a többi darabnak simának kell lennie.

A színösszeállításnál elsősorban a harmóniára kell törekedni, ne vegyél fel egymást ütő színeket. Leggyakoribb és leghagyományosabb a fekete-fehér, de ettől természetesen el is lehet térni – részletek lentebb. Az is rendkívül fontos, hogy a ruhához megfelelő elegáns cipőt válassz, amely természetesen jó állapotban van, tisztítva, bőrápolóval kezelve. Nem hátrány, ha ez a cipő kényelmes is, hiszen előfordulhat, hogy több órát is állni kell az eseményen. A tökéletes összhatás érdekében pedig a megfelelő parfüm kiválasztása is elengedhetetlen, amiből elég csak egy leheletnyi, nem kell a hátsó sorban is érezni.

Milyen ruhát illik felvenni ballagásra?

Ballagásra az úgynevezett semi-formal/formal megjelenés a javasolt. Ez nem túl sok és nem is túl kevés, pont tökéletes egy ilyen alkalomra. A megjelenéshez fiúknak hozzátartozik az öltöny, nyakkendő és a zakó viselése, lányoknál kosztüm, egyberuha, vagy szoknya és blúz a legáltalánosabb. Manapság már elfogadható lehet több helyen a business casual megjelenés is, de ha van rá mód, akkor inkább ragaszkodj a hagyományos elegáns öltözethez. Nem szabad elfelejteni, hogy a ballagás általában egész napos program, így érdemes kényelmesebb szettet választani.

Milyen színű és anyagú lehet a ballagási ruha?

A ballagási ünnepség, bár hivatalos rendezvény, ettől még nincs konkrétan meghatározott dress code. Ha az intézmény vagy az osztály nem dönt máshogy, akkor viszonylag nagy szabadsága van mindenkinek a ruhája kiválasztásában. Ez egyben áldás és átok, hiszen ennek az ünnepségnek is vannak íratlan szabályai, amelyeket érdemes követni.

A harsány színek minden esetben kerülendők, inkább törekedj a visszafogottságra. A fekete és a fehér mindig tökéletes választás. Emellett még aktuális lehet a sötétkék, khaki, bézs vagy szürke ruházat is, lányoknál megjelenhetnek a nyári pasztell színek.

Melyek a megfelelő kiegészítők ballagásra?

A kiegészítők listája szinte végtelen, de vannak bizonyos elemek, amelyeket nem szabad elhanyagolni.

 • Kezdjük a nyakkendővel: itt érdemes a minimalista, hagyományos nyakkendőkre hagyatkozni. Egyszerűbb mintás nyakkendőket ballagás alkalmával is felvehetsz, sőt, akár úgy is dönthet az osztály, hogy az iskola logója szerepel a nyakkendőn, de azért kerüld a rikító színeket. Egy sima bordó darab szinte minden esetben tökéletes választás. Nyakkendőt a lányok is viselhetnek blúzzal, egységes megjelenést adva az osztály tanulóinak.
 • Fiúknak kifejezetten férfias lehet egy elegáns karóra, ami már a felnőttkor kezdetét jelöli. Órából a merészebb, figyelemfelhívóbb darabokat is bevethetsz, de ne a sportos óráidat részesítsd előnyben, maradj az elegáns vonalon. Mivel a ballagáson öltönyt érdemes viselni, így bőr- vagy fémszíjas óra a javasolt.
 • Az egész szett megbolondítható ékszerekkel is, azonban sose feledd, hogy a kevesebb több! Háromnál több ékszert sose viselj egyszerre, és ebbe az karóra is beletartozik. Emellé számtalan egyéb kiegészítőt is bevethetsz, mint például díszzsebkendőt, nyakkendőtűt, gyűrűt.
 • Lányoknak klasszikus kiegészítő a fülbevaló, nyaklánc, vékony, karkötő, mindegyikből vékony, és visszafogott modellt érdemes választani.

Ezek a szabályok a lányokra is vonatkoznak. Nekik a legfontosabb, amire oda kell figyelni, hogy a szoknya ne legyen túl rövid, a dekoltázs pedig túl mély, illetve jobb, ha a válluk is takarva van például boleróval vagy kosztümkabáttal. Ez a decens megjelenés mellett a leégés elkerülésében is segít, hiszen sokszor órákat kell a tűző napon tölteni. Kánikulában nem kötelező a harisnya!

Az élénk smink vagy rúzs helyett inkább natúr színeket és színtelen szájfényt érdemes használni, odafigyelve arra is, hogy a tűző napon a smink „elfolyhat”, ezért nem érdemes sok festéket feltenni.

Milyen ballagási ruhát NEM illik viselni?

Nagyon fontos, hogy ez egy különleges esemény, amelyet mindenképpen meg kell tisztelni. Számtalan ruhadarab van, amelyek ezen az eseményen kerülendők. Ahhoz, hogy helyesen öltözz fel a ballagásra tisztában kell lenned azzal, hogy mit vehetsz fel, de legalább ennyire fontos tudni azt is, hogy mit nem.

 • A farmer-póló kombináció az egyik leggyakoribb hiba, amit el lehet követni. Itt muszáj a lezser öltözettől elrugaszkodni, és valami elegánsabbat felölteni. Ma már előfordulhat, hogy elegánsabb farmert vesz fel egy inggel az ember a business casual jegyében, de azért igazi úriember/úrinő nem megy el lezser irányba egy ilyen fontos eseményen. Azt pedig reméljük, mondanunk sem kell, hogy a melegítő, rövidnadrág vagy leggings semmiféleképpen nem felel meg az eseményre!
 • Ami most trendi, pár év múlva cringe lehet, a klasszikus öltözet viszont soha nem megy ki a divatból. Gondolj arra, hogy a családod biztosan sok fotót és videót készít majd, amik évekig megőrzik, mit viseltél ezen a napon.
  A hivalkodó, harsány mintákat és színeket is érdemes elfelejteni, különös tekintettel a ruhán szereplő márkajelzésekre. A visszafogottság nagyon fontos.
 • Hiába a nyári meleg, a fiúknak semmiképpen sem illik nyitott lábbelit viselniük.
 • A rövidujjú ingeket is érdemes félretenni, a ballagónak csak a hosszú ujjú ing megengedett. A hosszú ujjú ing nagy előnye, hogy ha később lazább környezetben folytatódik az ünneplés, akkor az ujjak könnyen felhajthatók és ez még inkább hozzáad az öltözethez.
 • A lányokon lehet szandál, de érdemes odafigyelni arra, hogy a sarok ne legyen túl magas – főleg, ha nincs az illető hozzászokva. Könnyen kimegy az ember bokája, és ha sokat kell állni, akkor kínszenvedés lesz a ballagás.
 • Ha az iskolaudvaron van a rendezvény, és a terület füves, akkor a tűsarkakat is érdemes kerülni, mert könnyen „elsüllyed” benne az ember lánya.
 • Érdemes figyelni rá, hogy ne öltözz se alul, sem pedig túl. Hiába hivatalos az esemény, azért nem kell sem szmokingban, sem frakkban megjelenni, a sima öltöny elég lesz. Ez a hölgyek esetében csakugyan igaz. A koktélruha vagy nagyestélyi nem a legjobb választás erre az alkalomra, a szoknya-blúz vagy kosztüm sokkal jobb megoldás.
 • Amennyiben a ballagás után kevésbé formális közegben folytatódik az ünneplés, érdemes lehet egy kellemesebb nyári öltözetre váltani – de a ballagáson ne azt viseld.

A ballagási ruhában az a legjobb, hogy ha megfelelően választasz, akkor ez akár alkalmas lehet érettségi öltözetnek is, sőt, gyakori, hogy a diákok évekig vagy akár évtizedekig viselik a ballagó öltönyt/kosztümöt egyetemi vizsgákra, állásinterjúkra.

Reméljük, hogy a fentiekkel segítettünk a megfelelő ballagási öltözet kiválasztásában, akár osztályszinten, akár egyénileg kell eldönteni, mit vegyél fel az utolsó nyilvános iskolai eseményre!