Ballagási pogácsa

ballagási pogácsa tarisznyába

A ballagási pogácsa a ballagás egyik fontos jelképe, ami a ballagási tarisznyába kerül. A hamuba sült pogácsa a mesékből is ismert, a szegénylegények mindig hamuba sült pogácsával a tarisznyájukban indultak el szerencsét próbálni, és általában sikerrel is jártak.

A ballagó pogácsa elsősorban egy szimbólum és nem gasztronómiai műremek,  ez a ballagási pogácsa a tarisznyába való elsősorban, és nem a családnak falatozásra, ahhoz inkább másik recepteket javaslunk.

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1,5 kávéskanál só
  • késhegyni szárított élesztő
  • 2 dl víz

Tetejére:

  • 1 db tojás

Ballagási pogácsa recept:

1 Keverd össze a lisztet, a sót, az élesztőt és a vizet, és gyúrj belőle sima tésztát.

2. Takard le, és pihentesd kb. 2 órát, hogy a tészta meg tudjon kelni.

3. Lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagra.

4. A tészta tetejét éles késsel rácsozd be.

5. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.

6. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

7. Szaggasd ki a pogácsákat kisméretű szaggatóval vagy egy pálinkás pohárral, és helyezd őket a tepsire.

8. A megmaradt tésztát gyúrd össze, és nyújtsd ki, és azokból is szaggass pogácsákat.

9. A pogácsák tetejét kend meg felvert tojással.

10. Tedd a ballagási pogácsákat a 180 fokra elmőlegített sütőbe és süsd kb. 25. percig.

11. A megsült pogácsákat vedd ki a sütőből, hűtsd ki, és rácson szárítsd ki őket 1-2 napig.

12. A ballagó pogácsákat egyesével csomagold celofánba, és így kerülhetnek a tarisznyába.

Felhasznált recept: https://www.mokuslekvar.hu/ballagasi-pogacsa-tarisznyaba/