A ballagási pogácsa a ballagás egyik fontos jelképe, ami a ballagási tarisznyába kerül. A hamuba sült pogácsa a mesékből is ismert, a szegénylegények mindig hamuba sült pogácsával a tarisznyájukban indultak el szerencsét próbálni, és általában sikerrel is jártak.
A ballagó pogácsa elsősorban egy szimbólum és nem gasztronómiai műremek, ez a ballagási pogácsa a tarisznyába való elsősorban, és nem a családnak falatozásra, ahhoz inkább másik recepteket javaslunk.
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 1,5 kávéskanál só
- késhegyni szárított élesztő
- 2 dl víz
Tetejére:
- 1 db tojás
Ballagási pogácsa recept:
1 Keverd össze a lisztet, a sót, az élesztőt és a vizet, és gyúrj belőle sima tésztát.
2. Takard le, és pihentesd kb. 2 órát, hogy a tészta meg tudjon kelni.
3. Lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagra.
4. A tészta tetejét éles késsel rácsozd be.
5. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
6. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
7. Szaggasd ki a pogácsákat kisméretű szaggatóval vagy egy pálinkás pohárral, és helyezd őket a tepsire.
8. A megmaradt tésztát gyúrd össze, és nyújtsd ki, és azokból is szaggass pogácsákat.
9. A pogácsák tetejét kend meg felvert tojással.
10. Tedd a ballagási pogácsákat a 180 fokra elmőlegített sütőbe és süsd kb. 25. percig.
11. A megsült pogácsákat vedd ki a sütőből, hűtsd ki, és rácson szárítsd ki őket 1-2 napig.
12. A ballagó pogácsákat egyesével csomagold celofánba, és így kerülhetnek a tarisznyába.
Felhasznált recept: https://www.mokuslekvar.hu/ballagasi-pogacsa-tarisznyaba/